10 Aralık 2014 Çarşamba

Hayat Değiştiren Proje(!)

Bak kardeşim, seninle çok iyi işler başaracağız. Hayat değiştiren bir proje ile tanıştıracağım seni(!)

Korkmayın, minik bir ironi ile lafa girmek istedim.

Ortada iyi bir iş de yok hayat değiştiren bir proje de… Gerçi ‘Hayat değiştiren bir proje’ kısmında şüpheliyim ama yinede bu değişimin olumlu olmadığı aşikar.


Son zamanlarda bayağı yaygınlaşan, garibal bir enfeksiyon haline gelmiş ‘Mega Holding’ safsatasına yakalananlar parmak kaldırsın. Fiyaka bir takım elbise, afili bir saç ile düet yapan şekil bir sakal; cazibe uyandıran bir kundura ile süslenmiş çakma Sabancılar, Koçlar (Bunların dişi versiyonları da vardır) yakalarsa sizi korkmayın, yere yatıp ölü taklidi yapın geçer. Bu kamu spotu arkadaşlarımız ölü taklidini yutmaz, sizleri bir çay içip önemli bir iş konuşmak için davet ederse eğer şaşırmayın. Prosedür gereği bazı tavırlar içinde sizi etkilemeye çalışacaklar.

Ha, birde klişe sözleri unutmamak lazım!

‘Bak kardeşim’ diye söze girip ‘Seninle çok iyi işler başaracağız!’ diyerek gazı verir karşısında oturan Gazman’a! Biz gazla çalışan bir millet olduğumuz için haza bir malı andıran bakışlarla ‘Evet, hazırım!’ mesajı iletiriz (Gocunanlar dışındaki zeki arkadaşlarımızı tenzih ediyorum.). Pusuya yatmış haydut arkadaşımız sözlerine ‘Ayda bin küsur dolar kazanmak istemez misin?’ diye devam eder ve kendi çapında kıyameti koparır. Slaytlar, ikramlar, havada uçuşan dolarlar falan derken kendinizi bu işin içinde buluyorsunuz. Taksit taksit kandıran bu haydutlar peşin 2.000 TL isteyerek finalde asıl amaçlarını belli edeler (Bu esnada dumura uğramak, kafa atmak, uçan tekmeyle karışık figürler sergilemek serbest). Otellerde verilen seminerler, tatil tadında birkaç günlük otel sefası, seyahat vaatleri (Dubai, Newyork, Malezya v.s) gibi  dudak uçuklan tırt vaatlerle maymun ettikleri gençleri birde sözde bu işten ekmek yiyen, zengin olan belli başlı figüranlar ile tanıştırınca tamamdır.

Neymiş efendim

'O artık bir Trainner!'mışmış da vay efendim 'Tebrik ederim Presenter'im'mış falan filan diye rütbeler de yok mu? Tam komik bir hal alıyor işte! Hemen hemen hergün facebook sayfamızda yer alan bu hayalperest arkadaşlarımızın paylaşımlarıyla karşılaşmaktan gına geldi! 'Beginner' rütbesiyle yola çıkıp zamanla -Kandırdığın insan sayısıyla orantılı- yükseliyorsun ve en üst rütbe olan 'Mega Star' rütbesiyle tabiri caizse fenafillah makamına yükseliyorsun(!). Yazdıkça gülüyor, güldükçe yazıyorum (Allah'ını seven üzerime bina diksin!).

Böyle komik bir hal olur mu?

Birde masumlaştıran bir çıkarımla;

‘Bu kadar para kazanacaksın, binlerce dolar kazanacaksın; 2.000 TL çok mu?’ diye sormazlar mı?

Siz mi çok zekisiniz, akıllısınız yoksa bunca yoksul insan mı aptal?

Madem zengin olmanın bedeli 2.000 TL'den geçiyor, madem 'hayat değiştiren proje' ile lüks bir yaşam gerçekleşiyor peki bunca insan ahmak mı?

Akıl yahu! 

Parayı bas, klavyeni tıngırdat, bulabildiğin kadar çevreyi kandır ve zengin ol; şahane! Gerçekten de akıllsınız(!) 

Ulan insan şekline bürünmüş vampirler!

1999 yılında kurulmuş sizce ‘Holdings’ ama gerçekte ayda 2.000 TL vergi levhası ile herkesin açabileceği basit bir işletmeden bahsediyoruz. Asıl merkezi Hong Kong’ta bulunan bu zehrin 2011 yılında Türkiye’ye ‘Saadet zinciri’ diye adlandırılarak girmesiyle işler daha ciddi seviyeye ulaşır. Türkiye’deki baronların bu işten ciddi kâr elde ettiği görülünce pramit sistemli (Katlamalı kazanç) bir çalışma ile üniversiteli gençler alet edilmiştir.

Zaten işin iç tezgahı da burada ya!

Daha düne kadar sana selam dahi vermeyen insanlar ansızın arayıp ‘Kardeşim’ diyor,  görüşelim, sarılalım, koklaşalım diyor!

Ulan zirzop!

Allah’ın selamını vermez, kara günde olmaz, sevincimi paylaşmazdın; n’oldu? Benim üzerimden rant elde edeceksin diye salyaların akıyor ağzından! Anlattıklarını dinleyince birkaç ay içinde Richie Rich’in Türk versiyonu olacağını anlıyorum ama buraya gelince seninle aynı belediye otobüsüne biniyoruz; n’ayaksın? Sorsam cebinde beş kuruş paran yok ama lafa gelince aylardır bu işin içindeyim, paraya ‘para’ demiyorum 'Murtaza' diyorum, 'Raif' diyorum cart-curt diyorum diye dırıldanıyorsun! Hesabına göre altında uçarken şarkı söyleyen araba olması lazım ama tramvay durağında akbili olan birine muhtaçsın çakma Sabancı! İşe girerken verdiğin 2.000 TL’yi çıkarana kadar zaten 3 yılın dolmuş olacak ve sen tekrar o web paketini yenilemek zorunda kalacaksın, 2.000 TL vereceksin tekrar hödük!

Kendi web siteni mi kurmak istiyorsun?

En baba veri tabanlı hosting hizmetini al, ölümüne paylaşımlar yap hatta bu web sayfandan tık başına para kazan; sadece yıllık bedelini öde. Bay çok bilmiş Google amcaya yazanlar bulurlar bu tür host ve domain hizmeti veren kuruluşları. Üstelik resmi ve vergi konusunda mükellefiyetini yerine getiren legal sektörler.

Kaçan güreşen pramit maymunlarına ‘Hayat değiştiren proje’leriyle –her ne kadar olumsuz değişse de- mutluluklar diliyor, bundan sonraki yaşamlarında paraya ‘Teyfik’ demelerini tavsiye ediyorum (Bence gayet şık duruyor, sizce?).

Selametle.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder